Menighedspleje og besøgstjeneste

Spørgsmål om besøgstjeneste kan rettes til Samvirkende Menighedsplejers specialkonsulent på området:

Besøgstjenesteleder Helle Engelsborg Olsen

E-mail: heo@menighedsplejer.dk

Besøgstjeneste

I de seneste årtier har udviklingen i vort eget land medført, at båndene til familie og venner ikke har kunnet nå sammen. Netværket syntes ikke længere så stærkt.

Måske ikke mindst de ældre iblandt os oplever dette. Hvem skal man nu dele de mange tanker og følelser, der stadigvæk rører sig i én, hvis netværket omkring én ikke længere eksisterer.

Det er imidlertid ikke bare ældre, der kan føle sig isoleret Er man bundet til hjemmet på grund af sygdom eller handicap, eller er man netop flyttet til et ny bydel og ikke kender nogen - og ikke selv er af den udfarende type - så er situationen den samme: en ensomhed, man ikke selv har valgt.

På plejehjemmene kan beboerne opleve ensomhed, selv om personalet gør sit bedste. På grund af personalets mangel på tid kan der være brug for frivillige, der medvirker ved arrangementer på plejehjemmet, eller som besøger beboere med et mangelfuldt familie- eller vennenetværk. Dette skal være til støtte for både beboere og personale.

Også i børnefamilier med en enlig forsørger kan ensomheden være stor, fordi familien ikke har det store overskud, når man skal på arbejde for at tjene til dagen og vejen for sin familie, og når netværket ikke er så stort.

Besøgstjenesterne består af mennesker, som føler, at de har styrke og overskud til at gå ud og aflægge regelmæssige besøg hos medmennesker, som mangler følelsen af stadigvæk at være med i et fællesskab.

En besøgsven skal ikke erstatte hverken familie- eller evt. vennekreds. En besøgsven er heller ikke en ekstra hjemmehjælp, eller en særlig form for revalidering - men er et supplement, ja, er måske den eneste, der kommer med et frisk pust udefra.

F.eks. over en kop kaffe kan man så snakke sammen, lytte, udveksle tanker, dele interesser. Eller man gå en tur i det fri og nyde at komme ud i hinandens selskab.

Tid og kræfter skal ikke bruges til at skrive journaler.

Der er i vort regi mere end 50 besøgstjenester i private hjem og knap 25 besøgstjenester på plejecentre, og mange kommer til i disse år – læs herom på hjemmesiden under ”Menighedsplejer”

Bestil hæftet:

"Et anderledes venskab" i vores webshop.

Her kan man få mange gode råd om oprettelse og drift af besøgstjeneste samt hvervning og pleje af de frivillige besøgsvenner.

Meld dig som besøgsven

Samvirkende Menighedsplejers besøgstjeneste i København mangler konstant frivillige.

Derfor vil vi opfordre dig til at henvende dig til besøgstjenesteleder Helle Engelsborg Olsen på tlf. 36 13 06 40, eller e-mail: heo@menighedsplejer.dk.

Rigtig mange har brug for besøg!

Vi formidler også gerne kontakt til sognenes besøgstjenester.

En besøgsven fortæller

På en konference, afholdt af Maryfonden efteråret 2011, vistes en film om, hvad frivillige gør for de ensomme. Hør her Kirsten Nielsen, der har været besøgsven i Samvirkende Menighedsplejer i Valby i 8 år, fortælle om, hvor vigtigt det er at interessere sig for andre mennesker, og hvor stor glæde man får af at være besøgsven.

Klik filmen frem her: