Onsdag d. 29. januar 2020, Kl. 09:00 til kl. 16:00

Det ligger i folkebevidstheden, at kirken har et socialt ansvar og kan favne mennesket, når livet går i stykker. År for år bliver der flere psykisk sårbare i Danmark, og mange af dem opsøger kirken. At favne medmennesket der er ramt på eksistensen er ikke altid nogen nem opgave. Det handler rigtig meget om ”bare” at være medmenneske og samtidig kræver det både mod og en særlig bevidsthed omkring egen sårbarhed, ansvar og egen rolle.

På dette kursus vil vi se på ”hjælpekunst” og på hvordan vi udviser barmhjertighed og handler med ”hjerte i livet” for de mennesker, der finder vej til kirken, når livet er svært.

Hvordan stiller vi os bedst til rådighed i ligeværdighed? Hvem kan yde åndelig omsorg og hvordan gør man det? Hvad er forskellen på sjælesorg og åndelig omsorg?

På kurset får du redskaber til at være tilstede i det medmenneskelige møde, med en særlig opmærksomhed på eksistentielle og religiøse sprog, signaler og på her at yde åndelig omsorg.

Via forskellige øvelser bl.a. fra eksistenslaboratorium, vil der blive arbejdet med det personlige mod til at turde indgå empatisk i dette møde, uden at miste sig selv.

Målet med dagen er at deltagerne efterfølgende har mod til at møde og følges et stykke med medmennesket, der er ramt på eksistensen, med en særlig bevidsthed om egne værdier og egen sårbarheds betydning samt egne barrierer og signaler.

Hvem kan deltage?
Alle, der arbejder med diakoni. Det kan være i samarbejde med et menighedsråd, som frivillig i en kirke eller en menighedspleje eller i en anden sammenhæng, hvor mødet med mennesket der er ramt på eksistensen er centralt.

Vi vil belyse følgende emner:
Kurset er bygget op om tre elementer:

1. At blive ramt på eksistensen
• Når livet gør ondt
• Åndelige og eksistentielle, religiøse spørgsmål

2. At være medmenneske for og med hinanden
• Hvilke signaler sender vi? Barrierer og udfordringer
• Ligeværdighed

3. Hjælpekunst og åndelig omsorg
• Om at gøre og at være
• Mod
• Magtesløshed og ansvar